Det er egentlig bare to hovedingredienser i ekte, mørk sjokolade – kakaobønner og sukker. De fleste kommersielle sjokoladeprodusentene tilsetter i tillegg soyalecitin og vanilje. Noen tilsetter også andre typer fett, men da er det ikke lenger «ekte» sjokolade. Soyalecitin tilsettes for å gjøre sjokoladen mer flytende og lettere å håndtere under produksjon. Mange liker smaken av vanilje, men ofte blir tilsetning av vanilje (særlig kunstig) brukt for å dekke over mindre gode smaker i billig sjokolade.

Det meste av sjokoladen du finner i hyllene i norske dagligvarebutikker og kiosker, er laget av kakaobønner kjøpt i «bulk» og kommer fra flere ulike land og plantasjer. Bønnene blir så industrielt behandlet for at det skal smake det samme hver gang du tar en bit. Så kjedelig! Kakao inneholder et stort spekter av ulike smaker, og smaken er unik for hver type kakaobønne, plantasje, hvert område, og årgang – akkurat som vin. Single Origin sjokolade, sjokolade laget av kakaobønner fra en enkelt plantasje, brer om seg i verden, og å lage sjokolade selv «bean-to-bar» blir stadig mer populært.

Å lage sjokolade selv er faktisk ikke så vanskelig, og du trenger egentlig bare to råvarer – kakaobønner og sukker. Hvis du ikke vil få senebetennelse av å knuse kakaobønnene i en morter (i mange timer…) trenger du også en granittkvern. Du kan brenne/riste bønnene i en vanlig stekeovn, eller i en kaffebrenner hvis du har det. For å få fine sjokoladeplater trenger du også et nøyaktig termometer når du skal temperere sjokoladen.